Demostra com s'estudien els astres actualment!Més informació
Tancar

I tu t’anomenes home de ciència?

Demostra com s'estudien els astres actualment!

Observa el cel de dia i de nit durant un periode més o menys llarg de temps. Ho hauries de fer sempre des del mateix punt i a les mateixes hores i anotar tot el que veus: quins astres s’observen, en quina posició, etc. Prepara un treball explicatiu de les teves observacions, amb dibuixos i esquemes de tot el que has vist i les explicacions corresponents.

Tancar

Pautes

  • Busca informació sobre els astres que es poden veure a ull nu en l’època de l’any que faràs l’observació. Si disposes de telescopi, les teves observacions poden ser més precises.
  • Descarrega't i instal·la el programa gratuït Google Earth. Un cop instal·lat i engegat, visualitza la teva posició actual a la Terra. Un cop hi siguis, clica el botó amb aparença de planeta i tria la opció "Cel". Et situarà directament al cel que podries veure a sobre teu a temps real. També pots fer una cerca d'un astre determinat i veure la seva posició (en anglès: "Moon", "Sun", "Pluto", "Ursa Major", etc.).
  • Decideix a quines hores faràs les observacions diàries i nocturnes, segons els canvis que vols detectar. Pot ser interessant controlar l’hora de sortida i de posta del sol i la lluna. En tot cas, si es té un punt de referència clar, es pot veure els canvis de posició, en una hora determinada, durant un dia i a mesura que passen els dies.
  • Prepara una fitxa d’observació i completa-la cada dia que surtis a mirar el cel.
  • Fes esquemes de tot el que veus i les posicions relatives entre astres i respecte a un punt de referència. Aquests esquemes t’ajudaran a dibuixar el moviment que es produeix durant el dia i la nit i també al passar els dies.
  • Prepara una presentació amb totes les teves observacions i les explicacions corresponents. Si ho fas amb un programa com el Powerpoint o l'Impress pots animar els teus esquemes i simular el moviment dels astres!
Tancar

Fitxers